Az Arad-Békés expo-projekt újabb fejezete

bcs_expo_megnyitoÚj kiállítási és rendezvényközpont nyílt pénteken a közép-békési térségben, a békéscsabai repülőtér közelében: az Arad-Békés Expo az EU magyar-román határon átívelő program 95 százalékos támogatásával valósult meg.
A beruházási program 2,25 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatást nyert, az önerő 0,25 millió euró volt, amit 2010-ben a főpályázó, a Békés Megyei Önkormányzat biztosított. A projektben partnerként vett részt a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tükörprojekt keretében Aradon 1,5 millió euró beruházási összegből konferenciaközpont épült, erről már olvashattak honlapunkon.
Az intézményt fenntartó központ vezetője, Gara Ágnes megnyitó beszédében kiemelte: a kiállítás és rendezvényközpont újabb üzleti teret nyit a közép-békési városok, Békéscsaba, Békés és Gyula vállalkozói és Arad megye vállalkozói között, élénkíti a határokon átnyúló térségben a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. Emlékeztetett arra, hogy a folyamatban lévő projektet a megyei önkormányzattól a közigazgatás átszervezésekor átvette a megyei intézményfenntartó központ, és koordinálta a program befejezését.
Siófoki Attila a programban partnerként részt vevő Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány részéről hangsúlyozta: az épületkomplexum helyszínt kínál a békés megyei vállalkozásoknak arra, hogy itt találkozzanak más európai országok partnereivel is. A termékek számára 1291 négyzetméteres kiállítóhely áll rendelkezésre, a százhúsz főt befogadó konferenciaterem üzleti találkozókat tud fogadni.
Hódsági Tamás, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte a kamara jó kapcsolatait Hargita és Kovászna megyével, a Kárpátokon túli együttműködéseket Ploieştiben, Brassóban és Bukarestben. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatát a békés megyei kamara működteti Békéscsabán.
A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Erdős Norbert arra mutatott rá, hogy a beruházás további közös projekteket generál majd, élénkíti a turizmust, hiszen a békéscsabai repülőtér mellett található, a híres gyulai gyógyfürdőtől hat kilométerre.
Nicolae Groşan, az Aradi kereskedelmi, Ipari- és Agrárkamara projektmenedzsere köszöntőjében a komplexum alapgondolatától a megvalósulásáig tartó évekről beszélt, valamint az expo-épületről, amely az infrastrukturális szempontokat figyelembe véve a lehető legjobb helyen lett felépítve.

(MTI/hír6)

Nincs hozzászólás

Feliratkozás erre a cikkre

Válasz